Tuğlu Köyü Kalkındırma Derneği

Tuğlu köyü erkekleri köyün tarım alanlarının kıt olması, ulaşım imkanlarının zorluğu, yakın tarihe kadar yol ve elektiriğin gelmemiş olması ve daha bir çok sebeplerden ötürü geçim derdi ile gurbete gitmek zorunda kalmışlardır. Köy erkekleri gurbette kazandıklarını köydeki ailelerine göndererek ayakta durmaya çalışıyorlardı. Bu şartlarda hayatı idame ettirmek mümkün olsa da hasretlik çok da katlanılabir ve alışılabilir bir durum değildi.
Zamanla ailelerde bu parçalanmışlığa son vermek üzere köyde kalan kadınlarda gurbete eşlerinin yanına göç ettiler. Bu göçlerin artması köydeki sosyal dengeleri de bozmaya başladığından köy’ün bazı ihtiyaçları aksamaya başlamıştı. Bu aklsaklıkları ortadan kaldırmak için gurbete çıkmış ama içindeki memleket hasreti bir türlü geçmemiş hamiyet sever köylülerin insiyatifi ile köyün ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile üniversite son sınıf öğrencisi aynı zamanda yedek öğretmenlik yapan Ahmet Karahan’nın öncülüğünde 1949 yılında o zamanki adıyla Hüdü Köyü Kalkındırma Derneği kuruldu. Matbaacı Burhanettin Erenler başkanlığında Ahmet Karahan, Mustafa Poyraz, Mahmut Poyraz, Kamil Güngör ve Mehmet Sucu dan oluşan kurucu heyet tescilin ardından göreve başladılar. Bu olay çevre köylerde büyük yankı yarattı. Zira o yıllarda belki de ilk köy örgütlenmesi gerçekleştirilmişti. Kurucu üyeler ilk olarak derneğe üye kaydetmek ve mali yapıyı güçlendirmek adına çalışmalar başlattılar. Çalışmaların öncülüğünü yapan Ahmet Karahan’nın mezun olup askere gitmesiyle faaliyetler bir anda durdu. Ahmet Karahan terhis olup öğretmen olarak Sivas’a tayin olunca Rahmi Akagündüz derneğin tekrar faaliyete geçmesi için çalışmaya başladı. Yapılan ilk toplantıyla Ahmet Karahan’ın yerine Rahmi Akagündüz üyeliğe seçilerek dernek 1954 de tekrar faaliyete geçti.
Dernek çalışmaları için gerekli parayı bulmak için Kazaplanka gazinosunda bir gece düzenlendi. Salon boş ve atıl durumda olduğu için çalışanları da yoktu.Gece de hizmet verecek personel köylülerden oluşturuldu. Nitekim köylülere ikram edilecek pasta işi de köylümüz Kemal Ulus tarafından üstlenildi. Gecede büyük ödülü bir radyo olan piyango düzenlendi. Radyo bir tamirciden geri verilmek üzere alınmıştı. Çekiliş sonunda kazanan talihli radyo’yu derneğe bağışladı da o yoklukta birde radyo masrafına katlamak zorunda kalınmadı. Bu tip anektodlar da hatıralarımız da yer eden olaylardandır.
Gecede en önemli olay ise ilk kez köy halk oyunları ekibinin oluşturulması ve gösterisiydi. Ekibin mimarı bölgemizin en usta davulcu olan değerli köylümüz Mehmet Aksoy du ve klarnette ise Haponoslu Hüseyin vardı. Oyuncular ise Ömer Aksoy, Cevdet Eryılmaz, Hayati Ersoy, Memduh Karahan, Faruk Keskiner, Kemal Özkan ve Şaban Yılırımdan oluşmaktaydı. Folklor ekibi büyük beğeni sağlayıp Tuğlu Köyü Kalkındırma Derneği üyelerinden Memduh Karahan’ın öncülüğünde 1962 yılında kız folklor ekibinin kurulması ile derneğin köyü kalkındırma amacı folklor faaliyetlerinin gerisinde kalmaya başladı. Dernek kuruluş amacı olan köyü kalkındırma faaliyetlerine geri dönmek ve folklor grubunu daha rahat hareket edebilecekleri geniş bir alana taşımak için iki faaaliyeti birbirinden ayırmaya karar verdi. Bu karar doğrultusunda Kemaliye Folklor ve Turizim Derneği nin kurulması’na başlandı. Tuğlu köyü sakinlerinden Mehrizat Poyraz, Seyfi Akagündüz ve Ahmet Kayıkçı öncülüğünde kurulan dernek hala başarı ile çalışmalarını sürdürmektedir.